Skip to main content

INFORMARE ZONA GARA BĂNEASA FÂNTÂNA MIORIȚA

Antreprenorul desemnat pentru proiectarea și execuția structurii de rezistență, galerii și tuneluri pentru Secțiunea SUD a viitoarei Magistrale 6 a sesizat că în zona Gara Băneasa – Fântâna Miorița, pe banda 1 a sensului București – Otopeni, carosabilul a suferit deteriorări pe o porțiune restrânsă. Deși situația este generată de temperaturile ridicate din ultimele zile, aceasta va fi remediată cu celeritate de personalul care lucrează în șantierul din apropiere, la viitoarea stație de metrou Gara Băneasa de pe aliniamentul M6.

Le mulțumim tuturor participanților la trafic pentru înțelegere!

Magistrala 6 va asigura legătura directă de la Gara de Nord la Aeroportul Internațional Henri Coandă. Pe un traseu de 14,2 km aceasta va cuprinde 12 stații de metrou: Pajura, Expoziției, Piața Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I. C. Brătianu, Aeroport Otopeni.

Proiectul „Magistrala 6. 1 Mai – Otopeni, Legătura rețelei de metrou cu Aeroportul Internațional Henri Coandă – Otopeni” este unul de utilitate publică, de interes național, conform Hotărârii Guvernului nr. 496/2017, cu modificările și completările ulterioare, prin care se asigură nevoile de mobilitate ale persoanelor prin dezvoltarea rețelei de transport trans european.

Studenții de astăzi, specialiștii de mâine, în dialog tehnic la M6

Studenți înscriși în programul de studii de licență, anul II, de la Facultatea de Căi Ferate, Drumuri și Poduri – UTCB au participat, în cadrul stagiului de practică, la o vizită tehnică pe șantierul viitoarei Magistrale 6 de metrou.

Studenții au vizitat viitoarea stație de metrou Tokyo, de pe Secțiunea SUD, (de unde cele două utilaje TBM, “Sfânta Maria” și “Sfânta Ana” au început lucrările de tunel către stația 1 Mai) și viitoarea stație de metrou Ion I. C. Brătianu, de pe Secțiunea NORD.

Cu această ocazie, tinerii au putut asista la diverse etape de execuție aflate în derulare la acest moment în cele două zone de lucrări și au primit informații detaliate despre procesele tehnice, de la specialiștii din șantier.

Întâlnirea a fost productivă și interactivă, studenții au aflat răspunsuri la multe întrebări și au fost impresionați de complexitatea lucrărilor și de desfășurarea de resurse umane și tehnice.

Metrorex privește cu deschidere dialogul cu mediul tehnic academic, luând în considerare faptul că pregătirea acestor tineri trebuie să asocieze constant studiul teoretic și experiența practică.